Istraži i uživaj

Planina Ivančica

Naša draga Ivančica, Ivanščica i Ivonjčica godinama predstavlja planinarski interes i izazov za sve društvene skupine i pojedince. 


Mnogi je od davnina posjećuju u cilju rekreacije, istraživanja, fotografiranja, sporta i drugih aktivnosti. Zasigurno će se svi složiti da nitko ne može odoljeti kretanju planinom kao i posjetu samom vrhu, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Varaždin i cijelu okolicu, a za lijepog vremena i na Alpe u Sloveniji te u Mađarsku.
U samom podnožju planine smjestio se naš gradić, Ivanec. Mnogo je razloga koji su utjecali na njegov nastanak i smještaj upravo ovdje, među kojima je i zacijelo povoljan geostrateški položaj. Bogata šumska prostranstva Ivančice ujedno su bila i izvor hrane, ogrjeva i građevnog materijala. I što je posebno važno, bogatih izvora vode koja se slijeva prema Ivancu iz brojnih izvorišta sa sjeverne strane.


Sve su to davno prepoznali naši preci koji su ovdje obitavali i otkrivali bogatstva planine i našega kraja još od prapovijesti, a onda i u kontinuitetu od rimskog doba te pretkršćanskih kultura, preko srednjeg vijeka, sve do recentne povijesti.
Na širem pojasu Ivančice još i danas postoje preostala stara ruševna zdanja - utvrde, gradine, burgovi (Oštrc, Milengrad, Belecgrad, Pusti Lobor, Grebengrad) koji svjedoče burnim aktivnostima i životu koji se odvijao kroz stoljeća.

Vrh Ivančice nalazi se na 1060 metara nadmorske visine. Najčešće je odredište planinara koji posjećuju Ivančicu. Uz Planinarski dom "Pasarićeva kuća", na vrhu Ivančice nalaze se i dva vidikovca. S manjeg vidikovca "Stričevo" pruža se pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju.

Na najvišoj koti Ivančice sagrađen je vidikovac "Piramida", visoka 10 metara. Vidikovac je bez premca po vidiku zbog središnjeg položaja u Zagorju. Sagrađen je od željeza na betonskim temeljima. Na tom su mjestu planinari iz Ivanca još 1893. godine podigli drvenu piramidu, a pokraj nje uredili malo sklonište.

Okoliš planinarskih objekata je uređen, a postavljene su drvene klupe i stolovi za nekoliko stotina planinara i izletnika.

Važnija zbivanja na Ivančici
Prvosvibanjski izlet: Prvosvibanjsko druženje planinara i izletnika na kojem se okuplja više od tisuću ljudi, a traje 2 ili 3 dana.
Ivanje: Sveta misa za Ivanje, 24. lipnja. Ako je taj dan nedjelja onda se misa održava na sam blagdan Sv. Ivana, a ako blagdan pada u tjednu misa se održava prve nedjelje poslije blagdana.
Kretanje - zdravlje: Akcija "Kretanje - zdravlje" je zadnja nedjelje u srpnju. Pješači se od središta Ivanca preko Mrzljaka do vrha gdje se održavaju sportska natjecanja na igralištu pokraj planinarskog doma. Poslije napornih natjecanja je druženje.http://www.ivanec-turizam.hr/hr/ivanec-i-okolica-hr/planina-ivancica-hr/planinarski-putovi-hr